Vyhľadávať v tomto blogu

streda 2. novembra 2011

A.T.Mahan



Mahan sa narodil 27. septembra 1840 vo West Pointe v štáte New York. Jeho otec vyučoval na americkej vojenskej akadémii. Mahan odmietol nasledovať otca v jeho šľapajach a prihlásil sa americkú akadémiu vojnového námorníctva. Bol prijatý, úspešne študoval a absolvoval akadémiu na druhom mieste v ročníku 1859.
Do roku 1861 bol povýšený na poručíka. Počas občianskej vojny slúžil v prielive Port Royal Sound v Južnej Karolíne a neskôr počas blokády v eskadre juhoatlantického a západného zálivu. Jeho služba počas vojny ani rutinne povinnosti, ktorým sa venoval v nasledujúcich rokoch, neboli nijako neobvyklé.
Námorníctvo USA v tomto období stálo na pokraji záujmu spoločnosti a štátu. Trpelo finančnou podvýživou a zastaranými koncepciami. Spojené štáty sa venovali pacifikácii indiánskych území, teda expanzii na pevnine. V roku 1885 nastúpil Mahan do novozaloženej akadémie vojnového námorníctva v Newporte v štáte Rhode Islande. Tu vyučoval históriu vojnového námorníctva a stratégiu. Zaslúžil sa o to aby sa akadémia stala intelektuálnym centrom vojenského námorníctva. Presadzoval štúdium historických a teoretických aspektov námorného boja.
Jeho prednášky vyšli v knižnej forme pod názvom Vplyv námornej sily na históriu v rokoch 1600-1783. Neskôr nasledovalo ďalšie dielo Vplyv námornej sily na Francúzsku revolúciu. Jeho teoretické diela zaznamenali okamžitý úspech doma aj v zahraničí.
V rokoch 1892-93 riadil námornú akadémiu. Neskôr velil lodi USS Chicago. V roku 1896 odišiel do výslužby. Počas španielsko - americkej vojny bol načas opäť povolaný a slúžil vo funkcii člena vojnového výboru pre námorníctvo. V roku 1899 bol vyslaný ako delegát na mierovú konferenciu do Haagu. Definitívne odchádza do dôchodku v roku 1906 v hodnosti kontraadmirála. Zomrel 1. 12. 1914 vo Washingtone.
Bol nazvaný "Clausewitzom mora". Mal najväčší vplyv na utváranie americkej námornej stratégie v 20. storočí. Jeho teoretickými východiskami sa inšpirovali aj námorníctva iných štátov. Na základe jeho názorov začali USA posilňovať svoje loďstvo. Presadil názor, že žiadna krajina sa nemôže považovať za globálnu veľmoc, ak nedokáže operovať svojím loďstvom na celom svete. Vyzdvihol význam zámorských základní, neustálej pripravenosti loďstva na konflikt. Mahanovo dielo patrí medzi najvýznamnejšie diela o námornej stratégii.

Diela:
Vplyv námornej sily na históriu v rokoch 1600-1783.
Vplyv námornej sily na Francúzsku revolúciu.
Horatio Nelson
David Glasgow Farragut
Záujem Ameriky o námornú moc v súčasnosti a v budúcnosti.
Námorná moc a jej vzťah k anglo - americkej vojne
Námorná stratégia



Zdroje:
Lanning, M..L: 100 Nejvlivnejších vojevůdcu světa, Praha 1999
Purvis, T.L. : Encyklopedie dějín USA, Praha 2004

(c) prevzaté z www.forum.valka.cz

Viac informácií: TU a TU